Dzieje się - Kino

Węgierski mistrz absurdu prezentuje "Najgorsze wiersze świata" [WIDEO]

2020-06-26 14:35:21

Nowy film węgierskiego mistrza absurdu Gábora Reisza (znanego polskim widzom z przeboju "Sens życia oraz jego brak") to lekka opowieść o ciężkich problemach, czyli jak (i czy w ogóle da się) zbudować trwałą i głęboką relację we współczesnym świecie. Film "Najgorsze wiersze świata" zdobył uznanie na wielu światowych festiwalach. W Polsce zobaczymy go od 14 sierpnia 2020.

Najgorsze wiersze świataObrazując różne oblicza swojego bohatera, Gábor Reisz (jest tu reżyserem, scenarzystą i odtwórcą głównej roli) tworzy uniwersalną opowieść o otaczającym nas świecie, w którym ludzie nie potrafią budować trwałych i głębokich relacji. Nie stroni przy tym od humoru, ironii czy absurdu idealnie utrzymując proporcje pomiędzy komedią a dramatem.    

Opis filmu

Życie 33-letniego Tamása w jednej chwili staje na głowie. Rzuca go dziewczyna, w efekcie czego zdesperowany mężczyzna postanawia zamienić Paryż na rodzinny Budapeszt.

Powrót w dobrze znane rejony ma pomóc bohaterowi dojść do siebie i zapomnieć o nieszczęśliwej miłości. Swoistą terapią okazuje się dla Tamása podróż sentymentalna do czasów dzieciństwa i dorastania. Wspomnienia to nie tylko poszukiwanie różnych odcieni miłości, ale i próba zrozumienia sytuacji, w której się aktualnie znalazł. Mężczyzna szybko się przekonuje, jak wielki wpływ w kształtowaniu osobowości, tożsamości ma nasza przeszłość. Dzięki temu zaczyna uświadamiać sobie, jak skomplikowane i czasami zupełnie niezrozumiałe bywają ludzkie relacje.

Gábor Reisz - sylwetka reżysera

Gábor Reisz urodził się w 1980 roku w Budapeszcie. Początkowo niewiele wskazywało na to, że zostanie reżyserem. Studiował wychowanie fizyczne, by po jakimś czasie przenieść się na filmoznawstwo. W 2006 roku postanowił pójść na reżyserię filmową i telewizyjną w budapesztańskiej SZFE. W trakcie nauki zrealizował wiele filmów krótkometrażowych. Uznanie przyniósł mu pełnometrażowy debiut „Sens życia oraz jego brak” z 2014 roku, nagrodzony na festiwalach w Sofii, Turynie i Miszkolcu. „Najgorsze wiersze świata” to jego drugi pełny metraż.

Filmografia:

2019 Félmondatok (kr.m.)
2018 Najgorsze wiersze świata / Rossz versek
2014 Sens życia oraz jego brak / VAN Valami furcsa és megmagyarázhatatian
2013 Nekem Budapest (segment „Péter”)
2011 Perspektywa / Külalak (kr.m.)
2010 Jufith Keith (kr.m.)
2009 Valakinek a valamije (kr.m.)
2008 Öltözö (kr.m.)
2007 8 (segment „4”)
2007 Jót és semmit (dok., kr.m.)
2006 Meglét (kr.m.)
2006 A tagadásoka, öszintén (kr.m.)
2006 Koncz Zsuzsa: Április hónpaja (kr.m.)
2005 Alma a paradicsomban (kr.m.)
2005 Ritmus (kr.m.)
2003 Tóth Árpád: Hajnali szerenád (kr.m.)

Zwiastun filmu

ip

fot. screen youtube.com

Słowa kluczowe: film, premiera, 2020, zwiastun, fabuła
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Kino Kobiet w Heliosie
Powraca cykl Kino Kobiet w Heliosie

Połączenie wyjątkowych pokazów, fantastycznej atmosfery i licznych atrakcji tylko dla pań.

Javicia Leslie
Javicia Leslie z główną rolą w serialu "Batwoman"

Aktorka zastępuje Ruby Rose, która odchodzi z serialu The CW.

Polecamy
Lego Gwiezdne wojny: Przebudzenie mocy, czyli adaptacja z klocków [WIDEO]
Lego Gwiezdne wojny: Przebudzenie mocy, czyli adaptacja z klocków [WIDEO]

Ukazał się nowy trailer zapowiadający grę "Lego Gwiezdne wojny: Przebudzenie mocy". Zobaczcie parodię scen z filmu!

Shailene Woodley w kolejnej części trylogii "Niezgodna"
Shailene Woodley w kolejnej części trylogii "Niezgodna"

"Wierna" to kolejna część wizjonerskiej superprodukcji science fiction, której główną bohaterką jest 16-letnia Beatrice. Premierę w polskich kinach zaplanowano na 18 marca 2016 r.

Premiery filmowe
Zapowiedzi filmowe
O nich się mówi
Ostatnio dodane
Kino Kobiet w Heliosie
Powraca cykl Kino Kobiet w Heliosie

Połączenie wyjątkowych pokazów, fantastycznej atmosfery i licznych atrakcji tylko dla pań.

Javicia Leslie
Javicia Leslie z główną rolą w serialu "Batwoman"

Aktorka zastępuje Ruby Rose, która odchodzi z serialu The CW.

Konkurs Ziaja