Dzieje się - Kino

"Ramen. Smak wspomnień" dla nienasyconych smakoszy i romantyków [WIDEO]

2018-12-05 13:55:00

"Ramen. Smak wspomnień" to kolejna po "Kwiecie wiśni i czerwonej fasoli" uczta dla nienasyconych smakoszy oraz nieuleczalnych romantyków. Prezentowany w sekcji Kino Kulinarne 68. MFF w Berlinie film, jest nowym obrazem najsłynniejszego singapurskiego reżysera - Erica Khoo, autora głośnej animacji "Tatsumi", "12 pięter" i "Bądź ze mną". W polskich kinach zobaczymy go już od 11 stycznia 2019.

Ramen. Smak wspomnień

Zobacz klimatyczne zdjęcia z filmu >>

Opis filmu

Masato jest młodym kucharzem specjalizującym się w ramenach. Po nagłej śmierci swojego oschłego ojca, chłopak pakuje walizkę i przeprowadza się z japońskiego Takasaki do Singapuru, gdzie ma nadzieję odkryć tajemnicę związku swoich rodziców.
 
Bohater ma przy sobie czerwony notatnik - pełen refleksji i starych zdjęć - pozostawiony przez swoją singapurską matkę, która zmarła, gdy Masato miał zaledwie dziesięć lat.
 
W Singapurze kucharz poznaje Miki, japońską blogerkę i samotną matkę, która pomaga mu odnaleźć wuja Wee ze strony matki, właściciela restauracji Bak Kut Teh. Przy okazji Masato odkrywa, że jego babka Lee wciąż żyje i posiada klucz do tyleż romantycznej, co burzliwej historii miłosnej rodziców chłopaka.
 
Masato wraz babcią spróbują wzajemnie wyleczyć swoje skołatane dusze w kuchni, gdzie wspólnie przygotowywane posiłki staną się czymś więcej niż sumą składników.

Eric Khoo - sylwetka reżysera

Eric Khoo przyszedł na świat 27 marca 1965 roku w Singapurze. Niemal w pojedynkę ożywił singapurski przemysł filmowy i umieścił swój kraj na międzynarodowej mapie filmowej, za co został odznaczony przez prezydenta najwyższym państwowym wyróżnieniem dla ludzi kultury, Medalionem Kulturalnym. Jest pierwszym Singapurczykiem, którego filmy znalazły się w konkursach głównych najważniejszych światowych festiwali, w tym w Berlinie, Wenecji czy Cannes. Realizując często z sukcesem koprodukcje singapursko-francuskie, Khoo szczególne uznanie zyskał na lazurowym wybrzeżu. Z filmem „Mój czarodziej” rywalizował o Złotą Palmę w 2008, zaś trzy lata później pokazał swój głośny debiut animowany „Tatsumi” w canneńskiej sekcji Un Certain Regard. Za swoje zasługi odebrał z rąk francuskiego ministra kultury Order Sztuki i Literatury w randze kawalera. W 2010 roku przewodził Jury na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Locarno. Jego eksperymentalne filmy pokazywano także w Muzeum Sztuki Nowoczesnej MoMA.
 
Filmografia:

2018 Ramen. Smak wspomnień / Ramen Teh
2016 Wanton Mee
2015 In the Room
2015 7 Letters
2013 Recipe (tv)
2011 60 Seconds of Solitude in Year Zero
2011 Tatsumi
2008 Mój czarodziej / My Magic
2006 Digital Sam in Sam Saek 2006: Talk to Her
2006 No Day Off (kr.m.)
2005 Bądź ze mną / Be with Me
2000 Home VDO (kr.m.)
1998 Drive (tv)
1997 12 pięter / Shier lou
1996 Mee Pok Man
1994 Pain (kr.m.)
1993 Symphony 92.4 FM (kr.m.)
1993 The Watchman (kr.m.)
1992 The Punk Rocker and... (kr.m.)
1991 August (kr.m.)
1991 Hope and Requiem (kr.m.)
1990 Barbie Digs Joe (kr.m.)



MD/ip

fot. materiały prasowe Aurora Films

Słowa kluczowe: film, zwiastun, zdjęcia, premiera, 2018

Ramen. Smak wspomnień - zdjęcia z filmu (8)

Ramen. Smak wspomnień - zdjęcia z filmu  - Zdjęcie nr 1
Ramen. Smak wspomnień - zdjęcia z filmu  - Zdjęcie nr 2
Ramen. Smak wspomnień - zdjęcia z filmu  - Zdjęcie nr 3
Ramen. Smak wspomnień - zdjęcia z filmu  - Zdjęcie nr 4
Ramen. Smak wspomnień - zdjęcia z filmu  - Zdjęcie nr 5
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
After - film
"After" - ekranizacja bestsellerowej powieści Anny Todd [WIDEO]

Powieść zachwyciła miliony czytelników w ponad 40 krajach, a film wejdzie do kin w kwietniu 2019 roku.

Małgorzata KoÅźuchowska
Małgorzata Kożuchowska omawia metamorfozę do filmu "Plagi Breslau"

Patryk Vega bardzo mnie zmienił na potrzeby tej roli - mówi aktorka.

Patryk Vega
Patryk Vega o pracy nad filmem "Plagi Breslau"

Reżyser opowiada o kulisach powstawania swojego nowego filmu, z akcją we Wrocławiu.

Polecamy
Janek Wiśniewski padł. Plakat do Czarnego Czwartku
Janek Wiśniewski padł. Plakat do Czarnego Czwartku

Widowiskowa rekonstrukcja dramatycznych wydarzeń z 17 grudnia 1970 roku, gdy oddziały wojska i milicji otworzyły ogień do gdyńskich stoczniowców.

Nowy zwiastun filmu "Alicja po drugiej stronie lustra" [WIDEO]
Nowy zwiastun filmu "Alicja po drugiej stronie lustra" [WIDEO]

Ukazała się nowa zapowiedź kontynuacji hitu "Alicja w Krainie Czarów". Zobacz wideo!

Premiery filmowe
Zapowiedzi filmowe
O nich się mówi
Ostatnio dodane
After - film
"After" - ekranizacja bestsellerowej powieści Anny Todd [WIDEO]

Powieść zachwyciła miliony czytelników w ponad 40 krajach, a film wejdzie do kin w kwietniu 2019 roku.

Małgorzata KoÅźuchowska
Małgorzata Kożuchowska omawia metamorfozę do filmu "Plagi Breslau"

Patryk Vega bardzo mnie zmienił na potrzeby tej roli - mówi aktorka.

Konkurs Ziaja