Opis filmu
Indyjski „odpowiednik” Carla Caspera z hollywoodzkiego obrazu to Roshan Kalra – znakomity mistrz kuchni, nagrodzony gwiazdką Michelin. Mieszka w Nowym Jorku, gdzie prowadzi indyjską restaurację Galli. Pochłonięty zadowalaniem klientów oraz rosnącą sławą, zapomina o rodzinie i przyjaciołach. Jego prywatne życie powoli rozpada się, a to z kolei przekłada się na życie zawodowe.
Roshan postanawia więc wrócić do korzeni, do Indii. Wraca do domu, w którym czeka na niego niepokorny, spragniony kontaktu z ojcem jedenastolatek oraz piękna żona. Roshan, zmuszony do zastanowienia się nad swoim życiem, postanawia wprowadzić w nie radykalne zmiany. Zmęczony pogonią za karierą i zadowalaniem wysublimowanych gustów klienteli najlepszych nowojorskich restauracji, otwiera food truck „Raasta Cafe” i rozpoczyna niezwykłą podróż w towarzystwie najlepszego przyjaciela i jedynego syna. Wyprawa food trackiem z Koczin, przez Goa, do Delhi przywraca dawne wspomnienia, ale również wzmacnia więzi łączące ojca i syna. Wkraczający w „drugą dojrzałość” Roshan dostrzega, że musi zmienić priorytety w życiu. Czy to wystarczy, by odnaleźć klucz do zagubionego szczęścia?
Pomimo tego, że film Rajy Krishny Menona to remake amerykańskiej wersji, ogląda się go jak inną historię. Nowy „Chef” to niezwykła podróż po kulturze indyjskiej i nieopatrzonych miejscach oraz odkrywanie nowych gustów i niezwykłych smaków.